به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از المانیتور، حبیب الله حقیقی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده است، کالای قاچاق موجب آسیب دیدن تولید داخل شده و تاثیراتی منفی بر بخش های اقتصاد، بهداشت و درمان، دارو و فرهنگ داشته است.»
کارگروه مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز به دستور مستقیم آیت الله خامنه ای، رهبر معظم ایران تشکیل شده و زیرمجموعه دفتر ریاست جمهوری است.
حمید زنگنه، استاد اقتصاد دانشگاه ویدنر در این باره گفت، نرخ بالای تورم و بیکاری، از عوامل اصلی رشد قاچاق در کشور است.
وی افزود: «یک عامل مهم دیگر که موجب قاچاق می شود، ممنوعیت ورود قانونی بسیاری از کالاها به کشور است. حجم زیادی از این کالاها را محصولاتی تشکیل می دهد که نمی توان آنها را در ایران تولید یا خریداری کرد.»
بر اساس آمارهای رسمی، کالاهایی نظیر سیگار، تلفن همراه، لوازم آرایشی و دارو مهمترین کالاهای قاچاق هستند.
گمرک جمهوری اسلامی اعلام کرده که از 11 میلیارد دلار سیگاری که سالانه وارد کشور می شود، 25 درصد یعنی 3.6 میلیارد دلار قاچاق می شود. ارزش مواد مخدر قاچاق شده نیز 3 میلیارد دلار برآورد شده است.
ابراهیم درستی، معاون اتاق اتحادیه های تجاری گزارش داده که ارزش واردات غیرقانونی تلفن همراه به 2 میلیارد دلار می رسد. به گفته درستی، 85 درصد گوشی ها به صورت غیرقانونی وارد کشور می شود و این موجب از دست رفتن 200 میلیون دلار عوارض گمرکی ای می شود که باید نصیب دولت شود.
قاچاق لوازم آرایشی نیز رقم بزرگی را به خود اختصاص می دهد. رقم رسمی واردات لوازم آرایشی به کشور یک میلیارد دلار است. اما ارزش واردات قاچاق بسیار بیشتر است. رسول دیناروند، معاون وزیر بهداشت ایران همچنین در مورد میزان بالای قاچاق مواد مخدر، لوازم بدن سازی و لوازم آرایشی هشدار داده است.
قاچاق کالا در فاصله سال های 2007 تا 2013، 5 برابر شده است. مجید رضا حریری، رئیس کمیته واردات اتاق بازرگانی ایران گفت: «بر اساس آمارهای کارگروه مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ارزش کل قاچاق کالا از 5 میلیارد دلار در سال 2007 به 25 میلیارد دلار رسیده است.»